torsdag den 1. november 2012

Skofri heste

Er du en af dem der gerne vil skåne hesten eller gøre noget godt for din hest ?
Når efteråret er kommet får jeg mange spørgsmål om hestesko – om at fjerne sko, og hvor lang tid der går inden hesten har vænnet sig til at gå uden sko. Om hestens kan tåle at gå uden sko, om den bliver ømtået...
Indlægget er til dig som søger inspiration og fakta til at lade hesten gå uden sko
Uden sko
- Hvor lang tid går der inden hesten har vænnet sig til at gå uden sko?
- Min hest er omtået efter jeg har pillet skoene af, hvor længe fortsætter det?
Til disse generelle spørgsmål, vil det letteste være at give et generelt svar, men når hestejeren hører det generelle svar, får hesten sko på igen!
Så det kan betale sig at læse videre...
En hestehov der har været skoet, har haft nedsat blodomløb i hoven, dermed begrænset tilførsel af næringsstoffer til hoven.
Når en hesteejer observerer at hesten er ømtået er der flere ting der spiller ind. Den ene er at hesten er barfodet efter mange måneder eller år med sko på. Hestens tå ligger oppe under hovsålen, og til den hører der en faktor man måske ikke tænkte nærmere over imens hestens var skoet - den vender jeg tilbage til.
Generelt om sko:
Hovedparten af de moderne hestesko er ligesom som for tusind år siden-fremstillet af jern
Andre alternativer findes blandt andet i aluminium, og silikone materiale. Og prisen er oftest den alt afgørende for hvilken sko man vælger til sin hest, så den almindelige hesteejer vælger oftest sko af jern.
Skoen bruges generelt for at mindske slid på hoven
Men beslagsmeden laver også specialbeslag for at afhjælpe forskellige problemstillinger hos heste der bruges til ridning, kørsel og vædeløb. Og i islandsheste kredse bruger man visse steder tungere jernsko for at påvirke hestens benbevægelser i en bestemt retning!
Fakta om hoven:
Hovens funktion er at bære hestens vægt, og samtidig være fleksibel nok til at absorbere stød og slag fra hovens nedslag mod hårdt underlag.
Hoven er levende og hovens vitalitet bestemmes af hestens almene sundhedstilstand samt i hvor høj grad der er blodgennemstrømning i hoven.
Med til at holde blodgennemstrømningen i gang er når hoven træder på sål, stråle og hovvæg – man kan sammenligne med en pumpefunktion der aktiveres og holder hoven gymnasticeret og levende. Mærker du på strålen er den blød og eftergivende. Mærker du med flad hånd udenpå hoven, og på sålen føles den sunde hov lu.
Blod betyder næring og gennemstrømning betyder liv. En sund hov er levende, fleksibel og vital.
Sko på, hvad sker der?
Når der lægges sko på en hov, ligger skoen som en halvmåne i kanten og bærer hovvæggen. Hovsål og stråle beskæres ofte ’ned’således at det er sko og hovvæg der er bærer af trykket når hesten sætter et ben i jorden. Det tryk påvirker hele hovvæggen i stedet for sål, og stråle. Strålen der skulle absorbere en del af nedslaget fratages sin funktion da kun skoen rammer underlaget. Strålen skal stimuleres, gymnasticeres.
Jern forstærker slagkraften i hovens nedslag og talrige videooptagelser viser den ekstra slagkraft som dermed rammer hestens bevægeapperat grundet jernsko.
Slagenet forplanter sig op i hestens ben, led, bindevæv, sener og hele muskulatur.
Når hoven skoes, sættes den fast i jern, og begrænses dermed i sin naturlige fleksibilitet. Når hoven beskæres således sål og stråle forhindres i at blive gymnasticeret, nedsættes blodomløbet i hoven.
Hoven bliver stiv, sprød og mister fleksibilitet, desuden formindskes den naturlige stødabsobering når hoven ikke frit kan ’give sig’ i nedslaget.
Hver gang en hest sætter et ben i jorden, sker der i nedslaget en kædereaktion der forplantes op gennem samtlige led i dens ben, med genlyd også op i nakken og ryg!
Hovens vigtgste funktion er med smidighed og fleksibilitet at afbøde disse hårde slag, og det gør en sund hov. En hov med jernsko er ikke fleksibel, stød og vibrationer fra hovnedslag forstærkes og forplantes derfor ud i hele kroppen(særlig kraftig resonans i knogler og led).
Så langt så godt
Nogle hestejere vælger at lægge sko på hesten, andre gør ikke. Mange naturrytter og islandsheste ryttere rider ikke så mange timer om vinteren, som de gøre om sommeren og vælger måske derfor at pille skoene af hesten i de kolde måneder. Årsagen kan være at man slipper for regningen fra smeden. Eller at man slipper for mordax, eller hesten trives bedre på vinterfolden uden sko.
Men det er helt sikkert det allerbedste for hesten at komme af med sine sko.
Sko af /eller på
Når vinteren nærmer sig vælger mange islandsheste ejere at deres heste skal være skofrie bare i vinterperioden.
Når skoene pilles af, bliver hoven beskåret lidt, for at gå uden sko og blive sund igen.
Hesteejeren har gode intentioner, og imens hesten går barfodet ud på sin fold, ligger de slidte jernsko tilbage.
I starten går det godt, hesteejeren har god samvittighed, og nyder at se den bare hov. Når hesten lægger sig er der intet jern som støder mod de foldede ben, eller på maveskindet.
Er hesten en vallak der gerne vil lege, er det en sand fryd at se hestene lege voldsomt, og se heste der stejler og ’lapper’ til hinanden i sjov uden at de får en eneste skramme.
Men efter regn og mudder kommer frost og knoldede marker, nogle heste uden sko begynder at trippe og gå meget forsigtigt
Hesteejeren som vovede at pille skoene af sin hest, bliver nedstirret af de andre ryttere i stalden, hvis heste stadig har sko på, og bekymringen breder sig - for var det nu også rigtigt at pille skoene af?
Der falder måske enkelte bemærkninger om dyreplageri, og at det er synd for hesten, og de mange formanende råd; ’Du bør sætte sko på igen’ - får til sidst hestens ejer til at ringe efter smeden. For at udråbes som dyrplager ønsker ingen af os.
To uger senere må den næste hest i rækken have jernet på igen, fordi hesteejeren kunne ikke sove trygt om natten, nok mest på grund af presset fra de andre ryttere.
Hesten, ja den lagde bare hove til.
Sneen falder og med den forsvinder ømheden
Lige indtil det bliver ridetid igen, så bliver der klappet nye sko på, for med foråret da kommer lysten tilbage til rideturene.
Sådan går det stort set hver eneste vinter og mange hestejere bliver mere og mere overbeviste om at hesten har direkte ondt uden sko.
Mange steder beholder hesten sko på hele vinteren og man skruer brodder i (mordax) så hesten kan stå fast hvis der skulle komme isføre.
Rytteren synes måske det er bøvlet at skrue brodder i og af hver gang der skal rides og de får lov at sidde... men det er en helt anden historie.
Idealisme, tålmodighed og tillid
At fjerne sko, og undvære sko stiller store krav til rytteren, krav som mange ikke vil holdes fast i når det kommer til stykket.
Det kan føles svært at holde fast i det idealistiske
- mange synes det er en bøvlet og langsommelig affære og de fleste synes det er et afsavn at skulle tage meget hensyn til hesten, og undvære noget af ridningen for en periode. Så er det noget nemmere at beholde skoene poå.
I sidste ende er det et valg man skal tage – sko eller ikke sko!
Lige som med andre valg der medfører ændringer, konsekvenser, fordele og ulemper – er det en overgangsperiode. På sigt vinder hesten.
Jeg selv er idealist ud fra min holdning til hestens velfærd
Derfor har jeg valgt at ingen af mine egne heste har jern under hoven, eller jern der begrænser hoven. Jeg er dog ikke fanatisk og kan sagtens se store fordele ved visse skotyper.
At finde den rette balance mellem dyrevelfærd og menneskelig fornøjelse er vel allersværest når det skal overføres til praksis.
Det kræver tålmodighed at gå fra de skoede heste til de skofrie
Det er nemt -med en unghest som aldrig har haft sko på. Med de heste hvor skoen først skal fjernes kræver det en overgangsperiode, hvor de må have en tålmodig ejer, der virkelig vil det!
Man må bevare tilliden til at hoven kan hærde, hvis man giver den chancen!
Man må have tillid til at hestens generelle sundhed forbedres, hvis man giver den muligheden.


Flere spørger: jamen kan man så ride på grusvej, asfalt og lignende. Og det kan man sagtens !
Men i perioden hvor man lige har fjernet skoene, må man give hesten tid til at vænne sig til at være naturlig igen, og hovene tid at hærdes. Nå ja og så skal rytteren vænne sig til at det ikke larmer klippe-kloppe-klippe-kloppe i tølten.
- - -
Sådan kan det opleves når skoene er fjernet:
Hoven vil være skøbelig og sprød i starten
1. Det kan være en ujævn oplevelse at ride hesten på grus og sten
2. Hesten kan trippe og være småt gående
3. Hesten kan værgre sig imod bestemte underlag og gå meget forsigtigt henover
4. Hesten kan også vælge - konsekvent at gå udenom
5. Hesten passer på sig selv fordi den ved - at den er øm
Hoven har brug for tid til at vokse, vækkes til live igen gennem frihed og bevægelighed
6. Ømheden aftager, men er til stede
7. Hesten tripper nu og da men er begyndt at træde igennem
8. Hesten bliver efterhånden mere og mere rengående, også på grus, ral, sten etc.
Imens sund hov gror ud, kan man belaste den, vække den til live gennem masser af bevægelgse, stimulering
9. Se at hestens leg på folden tiltager
10. Hestens arbejds- ogløbeglæde under rytter bliver efterhånden mere stabil
Lad smeden komme ofte, hver 4-5 uge og yde god hovpleje, nu hoven beynder at hærde
11. Hesten træder helt igennem, og tripper sjældent
12. Hestens gang bliver helt ren, og ridning er helt som før

---------------------
Hvor lang tid tager det?
Hestens hov vokser mere i sommermånederne end i vinterperioden
I den tid hoven har været skofri er der mulighed for at hovens sundhed øges centimeter for centimeter.
Når en helt ny hov er vokset ud, fra kronrand til tåspids er hoven udviklet til et sundt materiale indefra og ud.
Såfremt hesten ellers er sund og rask.
Faktum er at en del forfangenhedsproblematikker faktisk kan ligge latent, netop fordi hesten har gået med sko, og nu den får skoen af, da blotlægges sålen, og med ny belastning viser den sig som kronisk øm.
Skoen kan være med til at du ikke har din fulde opmærksomhed på hesten, og derfor ikke opdager hvis hesten har tendens til forfangenhed, eller har en en kronisk forfangen tilstand!
Når skoen så ryger af, har vi pludselig balladen!
Forfangenhed kan i mange tilfælde betyde aflivning Så der er risiko for at skoen skal blive på resten af hestens levetid, fordi hesten allerede har været forfangen og hovbenet drejet.
Tag din smed med på råd,hellere en gang for meget end en gang for lidt - det kan ikke betale sig at spare!
Smeden har hele den lange grundige uddannelse bag sig, og kan afhjælpe en del opståede problemer, med sygebeslag oa.
Generelle svar det er individuelt fra én hest til en anden:
Regnestykket i måneder inden du igen har en sund, hærdet og velfungende hov er ca. 9-12 mdr.
Hos nogle af hestene hos Stald Plus gik der kun den kvarte tid, og ved en enkelt gik der ca. et år.
Hestens hov skal være sund, det bliver den bl.a ved at der er godt blodomløb helt ud i hoven.
Styrken kommer indefra – god optagelse af næring, sundt blodomløb
· Sørg for at hesten er ved godt huld og kan optage næring
· Hjælp hesten, så dens mavetarmsystem er sundt og kan optage de nødvendige vitaminer/mineraler
· Sørg for at hesten er understøttet med de nødvendige vitaminer/mineraler
· Sørg for at opretholde, eller at opbygge hestens immunsystem
Hærdning sker udefra: gennem slid (og korrekt trimning) tilvænning til terræn, underlag, fugt og udtørring
· Giv ekstra tilskud som understøtter hovens hærdning
· Lad hesten få god daglig motion Lad hesten gå på fold i mange timer hver eneste dag
· Lad hesten gå på ujævnt underlag således strålen og hoven stimuleres konstant
· Sørg for at lade smeden trimme din hests hove – få besøg hver 5-8 uge
Den sunde hov er fleksibel og stærk !

Mine egne erfaringer med skofrie heste er baseret på en snes islandske heste der enten har fået fjernet sko, eller aldrig har haft sko på.

15 heste, unge og ældre rideheste der alle har gået med jernsko konstant, imellem 2-14 år forinden jeg tog valget at lade hestene blive fri for jern. Desuden har 9 heste aldrig har haft jern på hovene.

Alle heste er af den islandske hesterace, med forskellig funktion men samtli ge rides i naturen jævnligt på ujævnt underlag – også grusvej.

Har det været det værd, har der været bøvl med hestehovene hos Stald Plus?

Den sidste sko røg i 2007

Hesten stortrives uden sko

Ingen skader grundet sko

Dejligt lune hove

Hestene stortrives uden sko.


Ingen kommentarer: