torsdag den 30. august 2012

Leddegigt og slidgigt

Noget om leddegigt hos mennesker, hunde, heste, katte…

Leddegigt - er en inflammatorisk sygdom. Det betyder, at man har en betændelsesreaktion i sine led. Samtidig begynder kroppens immunsystem at forandre sig og danne antistoffer
De led, der angribes, vil typisk være hævede og gøre ondt. Man vil også føle sig mere træt, evt. få feber det kan være svært at komme i gang om morgenen pga. stivhed i kroppen. ledhævelse, ledsmerter og eventuel ødelæggelse af ledbrusk og sener nedsætter bevægeligheden i leddene.
Om Slidgigt - Slidgigt er en kronisk ledsygdom, hvor brusken i leddet gradvist nedbrydes. Symptomerne på slidgigt er ledsmerter, ømme og stive led samt knasen og skurren i leddene. Hvis der opstår betændelse i leddene, vil du også opleve hævelse og ømhed. Slidgigt sætter sig hyppigst i tommelfinger, stortå, nakke, lænd, hofte og knæ.
Årsager - Slidgigt kan skyldes medfødt ledlidelse, sportskade eller forkert arbejdsstilling med fejlbelastning på et led. Fejlbelastningen kan skyldes brud på en ledflade eller en skade på et af de ledbånd, der normalt stabiliserer leddet. Slidgigt ses ofte i forbindelse med kronisk leddegigt, urinsurgigt og psoriasisgigt – og kan udløses af en række hormonelt betingede sygdomme som f.eks. sukkersyge
Symptomererne er ud over smerter, nedsat bevægelighed og tendens til hævelse i leddet, synligt knudrede fingre, fejlstillinger af knæled opstår ved modereat til svær leddegigt.

Medicin Er medicin nødvendig, har man ofte valgt at starte med gigtmidler af typen NSAID (eks ibuprofen). Disse kan lindre smerterne, meden almindelig smertestillende virkning og en undertrykkende virkning på betændelsesagtige forandring ( inflammation).Problemet er at stofferne kan have en række alvorlige bivirkninger - de kan øge risikoen for mavesår og tarmsår med blødninger og for utæt tarm, stofferne er nyreskadelige, hjertesvækkende, svækker immunforsvaret og belaster leveren.
Nogle  NSAID-stoffer, øger nedbrydningen af brusken i leddene, hvilket yderligere gør NSAID stoffer skadelige ved slidgigt, hvor det jo netop er vigtigt at beskytte og nære brusken. Så den mest effektive behandling er naturlig smertedæmpning samtidig med en behandling.
Holder man sig i ro – uden bvægelse eller belastning forekommer der ingen indsivning af næringsstoffer til bruskcellerne og affaldsstofferne ophobes. Resultat: Cellerne dør, produktionen af bruskmasse stopper – leddet svækkes endnu mere.
Bevægelse af leddet presser affaldsstoffer ud og trækker næringsstoffer ind.

Husk at Equine Touch også er en behandling til mennesker!
Især hvis du er sengeliggende eller får meget lidt motion
Har din hest fået ordineret boksro er Equine touch særligt vigtigt at give den!
Equine Touch vil fremme bindevævets elasticitet og sunhed.

Det er brusken i leddene, det kniber med: 
Den kan normalt fint klare de belastninger, den bliver udsat for, men konstant overbelastning ved hårdt og ensidigt muskelarbejde eller overvægt kan skade brusken, der bliver nedbrudt. De betændelseslignende forandringer, inflammation, medfører smerter. Bruger man sine led for lidt, bliver der dannet for lidt ledvæske, og ledvæsken er det, der ernærer brusken, der ikke indeholder blodårer. Leddene bliver tørre, når de ikke bliver brugt, og så knirker og knager de, og brusken blive lettere ødelagt.
Et normalt led knogleender, der er belagt med brusk. Mellem ledfladerne er der udspændt en slimhinde med ledvæske,som igen er omgivet af en ledkapsel, som udvendigt er forstærket af ledbånd.
Yderst ligger muskler hvis formål at beskytte og bevæge leddet.

Ledbrusk består af bruskceller, som producerer den bruskmasse, der omgiver cellerne, der findes hverken blodkar eller nerver. Når leddet bevæges sker en indsivning af næringsstoffer til cellerne og en udsivning af affaldsstoffer fra cellerne.
Bruskmassen består af vand, proteiner (med en høj strækstyrke) samt sukkermolekyler.

I et led med slidgigt sker der nedbrydning af ledbrusk gradvist
Knogleenderne forstørres, slimhinde og ledkapsel fortykkes og dermed en betændelseslignende inflammation i muskler, sener og ligamenter(vedhæftninger), som derfor svækkes. Resultat: leddets styrke og smidighed nedsættes
Forebygge og behandle med- kosttilskud / naturmedicin /homøopatiske lægemidler 
Forebyggelsen af slidgigt er at spise en sund kost med meget frugt og grønt, ikke overdrive med kød og mælk, og at bruge sin krop meget og rigtigt, dvs bevæge sig uden at overbelaste. Derved vil der dannes mere ledvæsken, der smører leddene og transporterer næring ind i brusken. De nævnte svovlholdige stoffer og andre næringsstoffer bliver masseret ind i brusken, der benytter dem til reparation og genopbygning af brusken samt til at undertrykke inflammation, som er det der giver smerterne ved slidgigt.
Kosten må indeholde tilstrækkeligt A- og D-vitamin, B-vitaminerne 5 og 6, svovl, kisel, kalk, magnesium, livsvigtige fede syrer af omega-3 typen.

Midler der trækker- næringstoffer ind/affaldststoffer ud:
 • Kartoffel ekstrakt har udrensende effekt på affaldsstoffer (findes i Detox, Flex til leddene
 • Bukkehornsfrø - indeholder naturlige stoffer hvis sammensætning hæmmer virus, styrker hjertet, virker vanddrivende, betændelseshæmmende, blodsukkernedsættende og sænker blodtryk  (findes i DetoxFlex til leddene
 • Spirulina indeholder vigtige mikromineraler, som har hjulpet mange med gigt især leddegigt algerne har en anti inflammatorisk virkning også på dette område.(SpiruLina fås som tabletter human brug og pulver til veterinær brug)
 • Hybenpulver og OMEGA olie virker anti-inflammatorisk og antioxidativt (hybenpulver fås i store mængder til veterinær brug, OMEGA olie til heste
 • MSM - Undersøgelser har vist, at indholdet af mineralet svovl er betydelig mindre i slidgigtramte led end i raske led. Svovl findes naturligt i en forbindelse, der hedder MSM. MSM afgiver svovl til dannelsen af kollagen og keratin der er essentielt for opbygning og brusk og bindevæv MSM kan desuden lette smerterne kollagener - og dermed gøre ardannelse mindre fremtrædende. MSM er desuden et vigtigt stof til forebyggelse af allergier.
 • Chondroitin er et vigtigt glycosaminoglycan som produceres og fordøjes af de ledbruskceller, som kaldes chondrocytter,chondroitin har i flere undersøgelser vist sig at have en positiv effekt på  ledbrusk. Chondroitinsulfat kan fås 
 • Kisel har den evne til at dirigere calcium hen til det sted i kroppen, hvor der er mest brug for det. Det meget vigtigt at tage kisel samtidig med, at man tager calciumtilskud! Kisel er vigtig ved reparation af skader på ledbånd, brusk og sener.Et godt kiselprodukt til heste er Siliforce
Midler der fremmer sundhed i led og muskler:
 • Hyaluronsyre findes naturligt i kroppen og indgår i den sunde ledvæske. Hyaluronsyre sørger for at ledvæsken er viskøs, det vil i praksis sige smørende og støddæmpende. Hyaluronsyre fås som i ren form pulver, pasta  elller i et Flex produkt til hest og hund.
 • Muscle Toner Fremmer sund muskeludvikling og genoptræning af muskulatur efter skade
 • Muscle Toner indeholder gamma oryzanol (risklidolie / rice bran oil) og kreatin. Gamma oryzanol er et naturligt mix af plantestoffer kaldet steroler og ferulasyre (ferulic acid). Disse stoffer fra risklid-olien fremmer udviklingen af muskulaturen i kombination med fysisk træning. Kreatin styrker muskeldannelsen og forlænger samtidig den tid hvor muskulaturen kan yde sit yderste.
  Kreatin fremmer genoptræningen af musklerne efter skader eller andre former for muskelsvækkelser.
 • Pronine flx er et helt enestående kosttilskud bestående af vandopløseligt og letoptageligt keratin som anbefales af producenten sammen med homøopatisk behandling af alle former for led- brusk, og bindevævsskader. Keratin (ikke kreatin!) er et protein som findes overalt i kroppen, og som er en naturlig byggesten i brusk- og bindevæv. Keratin har indflydelse på hud, hår og hove. Det har også en helt afgørende betydning for at bevare sundheden og smidigheden i hestens led. Keratin øger ad naturlig vej niveauet af den kraftfulde antioxidant glutation, som reducerer frie iltradikaler.Ved at tilføre et højeffektivt letoptageligt keratin styrkes led, bindevæv og muskultaur.  
 • Detox anvendes ved sene- og muskelproblemer (også forebyggende),  muskelspændinger, ømme muskler. Heste i hård træning og konkurrence har ofte en tendens til at ophobe affaldsstoffer (toxiner) i muskulaturen. Syreoverskud ophobes ligeledes i muskulaturen. Disse ophobninger kan medføre muskelømhed og muskelkramper.Detox indfanger og fjerner urenheder i muskulaturen samtidig med at muskelømhed dæmpes. Syreoverskud og toksiner neutraliseres og fjernes fra muskulaturen og forbedrer mobiliteten.
 • Bambus comp er et homøopatiske lægemiddel der styrker bindevæv alle steder i kroppen du kan læse mere omkring hvad homøopati er på Stald Plus Shop  hjemmeside eller her på bloggen.
Midler med smertelindrende effekt muskler og led:
 • Devils Claw Plus TINKTUR af venpronone,Muscle toner, Detox,Hyaluronsyreustorn tilsat MSM, har smertestillende og beroligende egenskaber dermed et produkt der øger bevægeligheden og smidigheden i led og muskler og er særdeles effektiv ved smerter og heling af skader. Tinktur er lavet af Devils claw, (djævleklo eller venustorn og på latin hedder planten Harpagophytum procumbens, kendt for sin lindrende og smertedæmpende effekt). Effekten kan forstærkes ved samtidig at påsmøre de ømme områder med Devils Claw Gel - GELEN der giver effektiv lindring udefra.
 • Magnesium phos. D6 - understøtter behandling ved svære smerter og kramper
 • Arnica D6, øger blodgennemstrømning i væv'
 • Arnika Liniment (af lægeplan­ten Arnika Montana blomsten indeholder værdifulde flavonoider, karotenoider og æterisk olie. Indholdet af kiselsyre har en positiv genopbygning på væv og muskulatur. I Arnica Liniment er der yderligere tilsat Johannesurt (Hypericum perforatum), for at forstærke egenskaben af forøget blodgennemstrømning. 
 • Chamomilla comp., virker fysisk og psykisk beroligende, krampeløsende (mavekrampe, epilepsi etc)
 • Juniperus comp, - ved udrensning, urinsyregigt, slidgigt, iskairssmerter
 • Carbomin består af natriumbikarbonat, calciumkarbonat, magnesiumlaktat, kaliumcitrat, zinklaktat og Anvendes til udrensning af syreophobning i kroppen.
 • Salix Kliniplex -Anti inflammatorisk, smertelindrende. INdeholder ekstrakt af Salixalba, Salicin, der er det oprindelige stof fra hvidpilens bark, og omdannes til salicylsyre i kroppen. Barkens indhold af salicin er relativt lille, men effektivt. 
 • C-vitamin er alment kendt som et forkølelsesvitamin – men C-vitamin har mange andre funktioner. C-vitamin en kraftig antioxidant. C-vitamin er vigtigt for kroppens forsvar mod inflammationer, som kan nedbryde led og brusk, især hos reumatikere. Kraftigt C-vitamin tilskud til heste er Bio-C
 • Spirulina (Arthrospira platensis) har smertedæmpende effekt generelt.