mandag den 1. august 2011

Kur mod sommereksem?

Sommereksem - en hver hesteejers mareridt, fordi man ikke aner om hesten er disponeret for lidelsen når man køber den!
Sommereksem starter med udbrud i forårsmånederne eller hen på sommeren når mitterne er begyndt at bide.

Den korte forklaring er at nogle heste har en særlig følsomhed når det gælder mittens "spyt" -hvilket kan resultere i mindre eller større plamager af udslet og åbne sår også kaldet eksem. Hesten har voldsom kløe og irritation.
Hår og man falder af, eller kløes af, haleroden kan være fuldstændig bar, blodig og med følgende fare for betændelse. De åbne sår ses alle steder på hesten, i lysken og de sarte 'varme' steder, også hele manen kan være blodig og hårløs hoved hals sadel leje, krydset, ben  - ja stort set alle steder.
(I værste fald kan man vælge at aflive hesten).


Det du ser hos din hest er at den bliver ganske grim i sit udseende, nogen beskriver det også som "ulækkert"
men det er vigtigt at huske
at det du ser, er intet i forhold til det hesten mærker.
Nogle heste forsøger at flygte fra området med flyvende insekter, andre bliver i det men kan være komplet hysteriske.
Imens andre bliver synligt - voldsomt stressede.Og selvom du ikke læggemærke til at hesten er stresset - tro mig DET ER DEN!

Husk altid at heste der er stresset (uanset årsag)
producerer stresshormon hvilket svækker immunsystemet !!

Én ting er at starte en behandling af sommereksem,  en helt anden sag er om hesten kan blive kureret !!!

Der er hjælp at hente:

Forebyggelse:
INSEKTFORSKRÆKKER
Ofte kan symptomer lindres eller undgås, for eksempel ved at anvende insektforskrækkere i starten af mittesæsonen, midler der sprayes på hesten, når mittesæsonen starter.
Kig efter indhold i disse insektforskrækkere.
MEN - husk at har heste først sår, er det forbundet med irritation og forværring af udslettet at anvende disse, i det indholdststofferne i disse spray slet ikke må komme ind i åbne sår !

Om spray midler - insektforskrækkere kan bestå af indholdsstoffer som er hudirriterende,
 Husk heste med sommereksem har i forvejen særligt sart, og sensibel hud !
Insektforskækkere er ikke behandling, men en del af forebyggelsen.

DÆKKEN
Eksemdækken kan forebygge at hesten bliver bidt voldsomt, Man kan ikke undgå at hesten bliver generet eller bidt, men et eksemdækken der pakker hesten ind - også hals og hoved , kan måske fjerne 50 % af generne. Men det kræver at hesten har dækkenet på fra de tidlige forårs måneder til hen i efteråret! Husk at et eksemdækken ikke er et almindeligt stalddækkken/ sveddækken/ fluenet.
Selv om eksemdækken er et let materiale, kan hesten risikere at over-ophede på en varm sommerdag, og få hedeslag. Så vær særlig opmærksom på hesten, hvis du anvender eksemdækken. Hesten kan også være uheldig og sidde fast eller vikle sig ind i grene /hegn osv med dækken på. Under leg med andre heste og under hvile, kan en hest vikle et ben ind i dækkenet.
At give hesten eksemdækken på er ikke behandling, men en del af forebyggelsen.

FJERN HESTEN:
Sæt hesten VÆK fra problemet inden sæsonen for sommereksem starter
Fjern  hesten fra områderne med mitter - vælg opstaldning i et andet område (mittefrit område).
At fjerne hesten fra problemet er ikke behandling, men en del af forebyggelsen.

Behandling:
Har hesten sommereksem i udbrud eller undervejs kan smøres med helende salve, som morgenfrue salve( tæt ved øjne), msm salve på kroppen (fås i shoppen).

Undgå salve med hormonlign stoffer da disse gør huden endnu mere porøs, sart og skør.Og hormonstoffer dæmper blot symptomer, de behandler ikke.

Vitaminer og mineraltilskud er basis kalk, Biotin
Desværre, så er det ikke bare at give hesten ét produkt og voila så er hesten helbredt. 
En behandling bliver sammensat til den enkelte hest. Ud fra en lang række besvarede spørgsmål om  hesten. Så forventer du anbefalet lidt hvidløg og en gang urter sammen med en flaske homøopati... glem det! Hele hestens immunsystem må opbygges, startende med mavetarmslimhinder, således de anbefalede vitamin/urte/mineral tilskud(kosttilskud) kan optages gennem disse sunde slimhinder. 
Alt for mange heste har dårlige tarmslimhínder og optager derfor ikke et givet tilskud!!!

Generelt kan sommerens allergi afhjælpes homøopatisk med
Apisinum Comp D6, D12,D30
- Biron og Høron.


Ved sommereksem bør man altid se på hele hestens baggrund, og alle de forhold der har betydning for at den har fået eksem, hvor længe den har haft eksem
og ikke mindst den mulige årsag til allergiens opståen, samt årsagen til selve udbruddet!
Først når det er gjort, SÅ har man en reel mulig for at hjælpe hesten helt over sin lidelse.
DIN hest kan være en af dem, hvor blot få er de ovenstående ovenstående  nævnte midler virker, men har den haft eksem bare én gang i udbrud, bør du altid starte med en generel udrensning (organ detox) med Heparon, Renoron og Mercurius Bijod. comp(ikke til drægtige hopper!) samt Spirulina tilskud.

Vil du seriøst behandle din hest og hjælpe den igennem til helbredelse - kan du du hjælpe den til at få opbygget sit immunsystem igennem kurbehandling over de næste måneder også med homøopatiske lægemidler. Samt enkelte kost/foder tilskud.
- om det er dyrt... set i forhold til hvad, hvad sammenligner DU med?
Vælger du at nøjes med at prøve i en uges tid - så kan du lige så godt lade være!


Tag hestens problem alvorligt
og - beslut dig, inden du forsøger med lidt af det ene og lidt af det andet.


Immunsystemet skal boostes, og du må være vedholdende i mange måneder, også når hesten får det bedre.


Forresten, så er en stor tube zink salve, god at have til eksem, den lukker for fluer plejer væskende sår og kløestiller, men det er den billige løsning nu og her, og ikke spændende på sigt.

Den virkelige hjælp til pleje af hestens hud som er sart, som klør, som er fyldt med sår - består i jævnlig pleje med et effektiv produkt hvor du anvender en serie bestående af special shampoo, helende serum, hudvenlig lotion bestående af naturlige ingredienser hvor kun de bedste kvalitets olier er anvendt. Hesten hud bliver synlig stærkere og forbedret i løvet af få dage. Du kan bestille en start pakke bestående af gennemtestede produkter med synergi effekt - som selv den mest følsomme og sarte hestehud få glæde af.
Dette behandler ikke sommereksem, men behandler sår og hud og er en uundværlig hjælp til hestens pleje.

For mit eget og andres vedkommende har det betalt sig at være vedholdende - behandle og behandle :-)
Samme hest efter behandling gennem 2 sæsoner


Vælger du vejledning gennem Stald Plus Shop, du får 500.- kr rabat ved efterfølgende varekøb.
se mere her


Jeg bliver kontaktet af mange der gerne vil have en hurtig løsning, denne er den hurtigste jeg kender, men vil du mere i dybden  og finder du ikke svar på dine spørgsmål her på bloggen er der betalt vejledning tilbage, i Stald Plus Shop.

Ja det er dyrt at behandle en hest, ja det tager tid at behandle en hest, ja det er vigtigt for mig at min hest har et godt hesteliv.

 

Eksemfri efter 18 år med med sommereksem.

 

e

Sommereksem

En gammel hest der har lidt med sommereksem gennem størstedelen af sit liv, er blevet eksemfri.
Nedenst er  fra Artikel bragt i Dansk Islandsheste forenings medlems blad:

Med eller uden sommereksem?

af Gitte Sperling

Når man går væk fra symptombehandling og i stedet koncentrerer indsatsen om årsagsbehandling, kan man hjælpe sin hest, hvis man vil.

En af de islandske heste der hører til her på gården, har igennem mange år har været plaget af sommereksem. Faktisk lige siden den som unghest kom til Danmark fra Island. Men der er sket en markant ændring i hestens liv.

Nordisk fuldblod
For år tilbage købte jeg en hest, som skulle bidrage med udfordring til rytteren der gerne ville forbedre og forfine sin ridning. En dejlig islandsk hest der tidligere var importeret til Danmark fra Island, med vilje langt over middel, godt redet, som mestrede alle fem gangarter i alle tempi. Jo - det var rigtigt nordisk fuldblod. Jeg vil beskrive den som en stabil arbejdshest med dejlig dynamisk bevægelighed, et godt rygsving og tilpas fremadsøgning. Derudover tordnede den villigt afsted som et gammeldags lokomotiv, i en sikker egenbalance under rytter, med klippefast sikkerhed på benene. Hesten udviste en overraskende smidighed og følsomhed for de fine hjælpere. Der skulle dog et vist mod til at ride hesten, og den var strengt forbudt for nybegyndere, lige hvad der var brug for her; en drøm for de fleste øvede islandshesteryttere.

Hest med ar
Denne skønne hest havde dog en del ar, der synligt fortalte om en vis tilbagevendende lidelse, nemlig allergi over for sommerens værste plage; alt hvad der svirrer og stikker for at suge blod. Den første sommer hesten var på gården, brød helvede løs, for hesten led voldsomt i mittesæsonen, med store åbne væskende sår fra mulespids til og med halerod. Det var en rigtig grim overraskelse for mig at stå med en så plaget hest, og at skulle forholde sig til sådan en lidelse. Hen over sommeren var haleroden blevet et stort blodigt område, over krydset, i lysken, under maven hen ad ryggen og på bringen var store sår. Der var ingen man tilbage, ingen pandelok. I stedet kunne man se de røde plamager hvor huden var hævet og blodig. Jeg havde seriøse overvejelser om, hvorvidt det var i orden at lade hesten leve videre. Jeg stod med en voldsomt plaget hest og den kunne på grund af sin tilstand, heller ikke rides.

Med vinteren kom opheling af sår, hesten kunne atter rides, den legede og nød sit islandshesteliv, i frost og sne derude på marken sammen med sin flok. Det voldsomme udbrud efterlod store ar, men det var tydeligt at hesten var i trivsel og årstiden gjorde den godt.

Gamle ar
Allerede inden denne ubehagelige sommeroverraskelse, havde hesten nået at vise andre af sine ar. Ar på sjælen, ar på psyken. Hesten tilhørte den generation af islandske heste, der var avlet inden det blev almindeligt anerkendt med godt horsemanship.

Du kan sikkert sagtens forestille dig, hvad det kan have betydet for hesten, i dens indlæring, samt hvilke opdragelses- træningsmetoder og »indlærings-teknikker« hesten kan have været udsat for. Ellers vil følgende linier hjælpe dig på vej, ligesom hestens adfærd gav mig et klart billede af dens oplevelser igennem dens tidlige ungdom.

Jeg så hesten som en dejlig, men spoleret hest, der tydeligvis havde opnået sin dygtighed på en så voldsom måde der nu kom til udtryk igennem håndskyhed, udpræget flugtadfærd og en hest der ikke ønskede at blive fanget eller kaldt hjem fra folden. Den meget velopdragne hest gjorde ellers pænt, hvad man bad den om (når den havde grime og tov på) men var konstant vagtsom, anspændt og ved opbinding – stivnet. Den lystrede og var ekstrem lydig ved små vink, men stak i flugt ved allermindste anledning. Mistro og panik var den typiske reaktion, når det mandlige køn af menneskeracen var i dens nærhed.

De dybtliggende sjælelige ar gjorde helingsprocessen af de fysiske sår mere kompliceret end hvis hesten havde vist psykisk ligevægtig. Jeg er ikke tilhænger af lappeløsninger hverken til mennesker eller dyr, og til trods for hestens adfærd og historie, og flere velmenende råd fra eksemkendere om at opgive, havde jeg mod på at gå i dybden med hestens velvære. Intet resultat var givet på forhånd, men det var en måde at kunne tilbagebetale hesten, for andre menneskers fejltrin.

Bevidst handling
Samtidig med at hesten skulle hjælpes til et nyt og bedre liv i tillid til mennesker, tilbragte den alt sin tid de følgende somre, med at være iklædt eksemdækken og hovedbeklædning (sæsonen fra maj til midt i oktober, i alt slags vejr). Eneste måde at skåne hesten mod angreb fra mitter, myg og klæg. Alligevel snød de flyvende blodsugere sig op under dækkenet, bed, stak og sugede blod. Hesten måtte ind på stald, i rigtig mange timer hen over sommerperioden for at undgå alt hvad der kunne stikke af svirrende insekter.
Den lærte efterhånden at søge mod stalden og få hjælp mod de stressende plageånder der gjorde dens tilværelse smertefuld. Med dækken og staldophold, fulgte også indsmøring med en klistret specialfremstillet salve indeholdende binyrebarkhormon. De angrebne steder på hesten blev smurt grundigt med salve flere gange ugentligt. Hvilket vil sige hele manen, haleroden, ører, øjne, mule og store områder på kroppen, som jeg beskrev tidligere. Salven gjorde huden skør og sart, men umiddelbart blev hesten afhjulpet den ubehagelige kløe og smerte. Det var ikke en holdbar model, men en måde at gøre en midlertidig indsats for at bedre hestens liv en smule.

Jeg vil ikke specifikt fortælle om fænomenet sommereksem og den sparsomme forskning der er på området. Blot at eneste udvej pt. har været en vaccine, dog uden forsikring om bedring. Samt alverdens kemi til, at spraye, smøre og vaske hesten i, også uden markant positiv effekt.

Aktiv indsats og behandling – hver dag
Jeg fik sammensat en behandling til den plagede hest, der bestod af kosttilskud, og homøopatiske midler med en daglig dosis over flere måneder. Et tiltag der indeholdt opbygning af hestens immunsystem, en udrensning, og i god tid inden mittesæsonen startede, en homøopatisk desensibilisering (allergi tolerancen øges gradvist). Hestens eksemdækken hængte dog parat i stalden til anvendelse straks der måtte være tegn på begyndende irritation. Behandlingen forventedes at skulle vare hele sæsonen. I månederne fra maj-juli, gik jeg faktisk og ventede efter at se tegn på sår og irritation, og undrede mig over at intet skete. Derfor blev behandlingen trappet ned over et par uger fra midt i juli.

Resultat
Det er en rigtig god følelse at det lykkedes at hjælpe hesten til et markant bedre velbefindende og dermed bedre liv. Her ved artiklens afslutning, kniber jeg en glædeståre ved synet af en hest der om kort tid kan fejre 20 års fødselsdag som eksemfri. I takt med at hesten fuldt ud kan nyde sommergræsningen, er eksemdækkenet røget på førtidspension. Hesten er ikke stresset som tidligere, hvilket naturligvis medvirker positivt til dens velbefindende. Med aktiv indsats og målrettet behandling, fremtræder hesten mere afbalanceret og smukkere nu end nogensinde før, og næste skridt er at vedligeholde det gode resultat.
Når der ikke er nævnt specifikke midler her, er det for ikke at give anledning til misforståelser omkring en generel eksembehandling. For at opnå det bedste resultat må behandling rettes mod det enkelte menneske/dyr, med udgangspunkt i den fulde baggrund, historik og sygdomsbillede.

Homøopati er dybtvirkende
Jeg er som mange andre, skeptisk over for enhver hokus-pokus løsning, der lyder lidt smart, fantastisk eller som sødsuppe-historie. Men jeg er også realist. Det er min erfaring, at en stor del af de sygdomme og ubalancer, mennesker og dyr kommer ud for kan behandles med homøopati. Når vores egne kræfter aktiveres, oplever man ofte, at komme styrket ud på den anden side af en sygdom/ubalance. Jeg anvender homøopati i min praksis som psykoterapeut, desuden har jeg de seneste år, med stor succes anvendt midlerne til dyrene på gården. Især hestenes velfærd ligger mig meget på sinde, men jeg har også eksempler fra andre dyrs bedring, fx hoste, gigt og ledproblemer hos hund og kat. Det er så enkelt at behandle sit dyr, da det ikke behøver at forholde sig til tanken, hvor vidt midlet virker eller ej, dyr behøver ikke at tro på en virkning, de tager bare imod.
I dag ved jeg, at havde jeg for år tilbage haft mere viden om antroposofisk lægekunst, kunne jeg sandsynligvis have afværget omkostningsfyldte og pinefulde tilfælde af kolik, forgiftning, og meget tidligere gjort en virkningsfuld indsats overfor fx allergi og eksem.

Dyrlægen er fagpersonen der har den veterinære medicinske uddannelse - men blot ved at have nogle specifikke midler i sit førstehjælpsskab på hylden ved siden af termometer med mere, da kan man kan selv gøre en betydningsfuld indsats for eksempel ved kolik, forfangenhed, forgiftning, betændelsestilstande, forkølelse og andet akut. En indsats der kan gøre den store forskel. Homøopati kan tages sammen med anden behandling og derfor understøtte dyrlægens behandling.

Lovgivningen tillader ikke anprisning af homøopati og dets virkning ved butikssalg. Danmark har vi en lovgivning der gør det rigtig svært for forbrugeren, at få oplysninger der kan gavne sundheden, man skal selv søge den, og vejen til antroposofisk lægekunst og behandling med homøopati, kan virke snørklet og begrænset, nærmest som et lukket og mystisk land. Homøopati opfattes i Danmark som alternativ behandling, også selvom nogle homøopatiske midler er receptpligtige, og vendingen »alternativ behandling« opfattes ofte negativt. I udlandet er homøopatiske midler anerkendte og anvendte lægemidler i den traditionelle medicinske verden. I for eksempel Tyskland og Schweiz har forbrugerne en anden tilgang til oplysning om virkningen af disse midler. Uden for Danmarks grænser, er det helt almindeligt at vælge homøopatiske lægemidler frem for anden medicinsk behandling, fordi homøopati er naturlig og mild men dybtvirkende og man ser ikke bivirkninger som ved traditionel kemisk fremstillet medicin.


»At symptombehandle er som at lægge låg på en gryde i kog, damp slipper ud og kan give forbrænding, grydens indhold brænder på, bliver dårligt og får begrænset anvendelse. Ved årsagsbehandling fjernes låget, der røres i indholdet. En vurdering afgør hvordan man kan afbalancere indholdet i gryden. Grydens kvalitet må tages i betragtning sammen med kogepladens temperatur, vilje og evne hos den ansvarlige aktør bliver afgørende for det færdige resultat«.

***
Om homøopati
Homøopati er sammensat af de græske ord homoios som betyder "lignende" og pathos som betyder "lidelse". Det er en alternativ behandlingsform, som bygger på princippet om, at et stof i små doser kan kurere symptomer som denne selv fremkalder i store doser. Ofte anvendes doser så små, at det aktive stof ikke længere er at finde i blandingen.
Den homøopatiske opfattelse er at et lægemiddel, som i store doser fremkalder en sygdoms symptomer hos raske mennesker, i små doser vil helbrede den samme sygdom - fysisk, følelsesmæssigt og mentalt.
Homøopater benytter sig af en lang række lægemidler fra mineral-, plante- og dyreriget. 
Homøopati praktiseres i dag i 41 ud af 44 europæiske lande. Homøopati er den mest udbredte registrerede alternative behandlingsform i 5 ud af 14 europæiske. I Tyskland har ca. 70% af alle læger en kort homøopatisk tillægsuddannelse. I Danmark er homøopati ikke anerkendt af lægevidenskaben.